Thursday, March 25, 2021

Антиреформа – зниження ставки ПДВ для деяких видів аграрної продукції

Індекс моніторингу реформ (іМоРе) №155 від VoxUkraine вийшов під назвою: Антиреформа – зниження ставки ПДВ для деяких видів аграрної продукції

Індекс моніторингу реформ (іМоРе) оцінюється регулярно з 2015 року ні основі оцінок експертів з відповідних питань. Як бачимо, хоч індекс в основному приймає додатні значення, все ж його показники чітко свідчать, що з темпами реформ в нас проблеми – тільки на початку 2015 року індекс перевалював за за позначку +2. Новий індекс оцінив зниження ставки ПДВ на агропродукція на «-1». Оскільки максимально негативний ефект оцінюється в «-5», то «-1» виглядає як антиреформа, але не така вже і жорстка.

Мій коментар до цього питання був такий:
«Закон №1115-ІХ, яким знижені ставки ПДВ для аграрної продукції з 20% до 14%, вступив в дію з 1 березня 2021 року. Сам закон доволі суперечливий і має як позитивні, так і негативні сторони. По-перше, закон не знайшов одностайної підтримки в самих аграріїв, які розділились у ставленні до цієї ініціативи. Тваринники виступили проти, оскільки очікували підвищення собівартості сировини. Великотоварні рослинники та трейдери виступили за закон, оскільки це зменшувало їхні витрати з обслуговування касового розриву від розірваного в часі повернення ПДВ кредиту (переважно за експортними операціями). Також багато сільгоспвиробників вказували на потенційні проблеми із ліквідністю та негативний вплив на інвестиції через можливе перевищення ПДВ-кредиту над зобов’язанням і потребою у відшкодуванні, що не зовсім просто в існуючій системі адміністрування ПДВ, – а відтак це відволікатиме обігові кошти і «зменшуватиме» бажання підприємств інвестувати. 

Науковці та експерти, яких можна було почути, давали переважно негативні відгуки щодо ініціативи, оскільки така ініціатива йде врозріз із тенденціями міжнародної практики застосування та адміністрування ПДВ, проти наявного досвіду та результатів прикладних досліджень з цієї тематики, зменшує доходи державного бюджету, збільшує простір для корупції та зловживань, ускладнює адміністрування ПДВ та порушує зобов’язання перед міжнародними партнерами Украми, зокрема МВФ. Тому в цілому, з моєї точки зору, така ініціатива є кроком назад, наслідки чого можна буде побачити та проаналізувати вже зовсім скоро».

No comments:

Post a Comment