Wednesday, November 25, 2020

Яку частку кінцевої ціни продуктів харчування отримує сільгоспвиробник

 Вчора Ольга Трофімцева запостила цікаві дані німецького Тюнен-Інституту щодо частки німецьких фермерів в кінцевій вартості продовольчих товарів (з 70з років). Висновок – фермери отримують все меншу частку кінцевої ціни. Нижче (див Рисунок)  – я відтворив аналогічні дані по США, - картина та сама) В Україні ситуація – аналогічна. Нижче – приклад для одного продукту – свинина. На минулому тижні в моєму курсі Аграрні ринки та політика в Київській школі економіки мої студенти також робили подібні розрахунки по молочній продукції і результат подібний. 

Звичайно, всі розуміємо, що і переробка, і доставка і тд потребують витрат. Також збільшення розриву (чи зменшення частки формерів в кінцевій ціні) зумовлене а) консолідацією посередників, а головним чином рітейлу; б) більш складним ланцюжком із зростаючими вимогами до харчової безпечності, стандартів; в) зростаючими доходами і вимогами з боку споживачів/попиту. 

Що залишається робити сільгоспвиробникам в такому випадку? Як на мене, є принаймні 2 речі:

1) Нарощувати свою ефектиктивність/продуктивність. Це дозволить підтримати свою прибутковість.

2) Консолідуватись (а малим кооперуватись), що і спостерігається повним ходом у світі

А і ще, раз Тюнен-Інститут (чи Мінсільгосп США) може робити такі розрахунки, то невже нашому Інституту аграрної економіки таке не під силу?)







2 comments:

  1. Доброго дня
    Велике бажання почути відповідь, коментар або роз'яснення:
    Якщо «фермери отримують все меншу частку кінцевої ціни починаючи з 70-х р.р.» (це виходить з вашої думки) та «маржа настолько замельчала, что там очень тесно. Когда я начинал на тонне семечки в 99-м году было 100 дол плюс, при экспорте, то сегодня если ты делаеш 1-2 дол на тонне при экспорте – в принципе это не плохой результат» слова Богдана Костецкого на 38 мин 30 сек интервью.
    https://www.youtube.com/watch?v=p8Aru8zV6Oc
    А тепер як в старому, доброму «Що? Де? Коли?»:
    «Уважаемые, знатоки, внимание, вопрос»: - «КТО ПОЛУЧАЕТ ПРИБЫЛЬ, ЕСЛИ И ФЕРМЕРЫ ПОЛУЧАЮТ ВСЕ МЕНЬШУЮ ЧАСТЬ КОНЕЧНОЙ ЦЕНЫ И ТРЕЙДЕРЫ СПУСТИЛИСЬ С 100 ДОЛ ДО 1-2 ДОЛ ПРИБЫЛИ?»

    ReplyDelete
  2. дякую вам за запитання. Так, справді цікаво було б прослідкувати маржу для кожного із учасників ланцюжка поставок. Нажаль таких досліджень я не бачив. Але, те що фермери отримують все меншу частку від кінцевої роздрібної ціни - абсолютно не означає, що їхні прибутки з зменшились. Все залежить від ефективності. Те що трейдери спустились зі 100 до 1 дол - як на мене, багато з цих 100 дол перейшли фермеру, через інвестиції в логістику та конкуренцію. Я наприклад бачу, що ще 10 років назад фермери отримували до 50% експортної ціни, а на сьогодні вже більше 70%.

    ReplyDelete