Sunday, November 15, 2020

Молочна галузь України та її майбутнє через 10 років

Нещодавно попалась на очі стаття із виступом пана Чагаровського на Всеукраїнському молочному форумі 2020 із ситуацією в молочній галузі України та рекомендаціями щодо її розвитку. Хочу прокоменувати деякі моменти, особливо в частині рекомендацій.

1)  В частині успішних світових прикладів молокопереробних галузей та основних факторів успіху. В доповіді стверджується, що державна підтримка була ключовим фактором успіху молокопереробних галузей в Ірландії та США. Це зовсім не так. Ось, кому цікаво, може ознайомитись із відносно свіжим дослідженням Мін-ва сільського господарства США. Цікаво, що в цьому звіті самі ж американці тонко вказують на негативний вплив своєї протекціоністської політики на конкурентноспроможність своєї галузі. Зокрема йшлось про мінімальні ціни та тарифні квоти. 

2)  Рекомендації по розвитку галузі в основному фокусуються на державній підтримці та протекціонізмі, тобто пропонують споживачам та платникам податків України «скинутись» на розвиток молокопереробного сектору України. Чому скинутись? По субсидії молочникам – це гроші платників податків, які можна було б використати, наприклад, на заходи із забезпечення благополуччя та здоровя тварин (до речі, про непряму підтримку в рекомендаціях майже ні слова). Тарифні квоти – пропонується споживачам просто більше сплачувати за спожиті молочні продукти. Звичайно, американцям із незначною часткою витрат в своїх бюджетах на продовольство (до 15%) – не проблема, а от в такій небагатій країні як Україна, де в середньому люди на продовольство віддають більше 50% своїх доходів – це щонайменше суперечлива ідея. Ось перелік запропонованих заходів із держпідтримки, або яким чином платники податків мають скинутись на розвиток галузі. 

•  Державні дотації з поверненням спецрежиму ПДВ

•  Використання аграрного фонду

•  Державні субсидії для стимулювання експорту молочної продукції

•  Державні тендерні закупівлі молочної продукції тільки від виробників

•  Створення Фонду підтримки тваринництва (введення норми: 25 голів на 100 га)

•  Створення спеціального рахунку для акумуляції митних надходжень від імпорту 

•  Звільнення від сплати ПДВ на імпортне обладнання для молочного скотарства та переробної галузі.

•  Захист внутрішнього ринку через запровадження тарифної квоти на імпорт.

3)  Два важливі зауваження з точки зору підтримки: а) пропонується підтримувати молочку бо так просто треба, ну вот так просто треба виробляти молоко і все; внутрішнє виробництво падає, це погано, значить потрібно його нарощувати. Тому давайте будемо підтримувати і нарощувати виробництво. Це погана аргументація, оскільки вона не вказує на фундаментальні причини зниження внутрішнього виробництва. Більше того, в попередній історії і зараз ми мали достатньо подібної підтримки галузі і спецрежимом ПДВ, і дотаціями і аграрним фондом і протекціонізмом. І що допомогло? Поголів'я ВРХ продовжує піке, туди ж і виробництво. Навіщо пропонувати те, що не працює, не спрацювало і в природі не може спрацювати, бо ізоляція виробників від конкуренції тільки шкодить галузі.

No comments:

Post a Comment