Saturday, February 6, 2021

Високі ціни на агросировину та форвардні контракти

Мав нагоду долучитись до поважної дискусії (відео) навколо форвардних контрактів (див відео та реліз в коментарях). Дякую Миколі Горбачьову та Сергію Іващенку за запрошення! 

Чому це важливо? Графіки цін на сою та кукурудзу нижче красномовно свідчать про причину. Ціни з початку сезону нового сезону злетіли до стелі. Багато зерна та олійних були законтрактовані задовго до врожаю за наперед зафіксованою ціною (форвардними контрактами). Оскільки реальні ціни виявились значно вищими за вже законтрактованими цінами, досить багато сільгоспвиробників вирішили ці контракти не виконувати, а скористуватись цьогорічною конюнктурою, щоб заробити більше. В цифрах: Микола повідомив, що біля 6-7 млн тон кукурудзи було законтрактовано за форвардом і десь біля 30% з них буде не виконано. Це не мало – біля 10% всього обсягу зібраної кукурудзи цього року. Цікаво також і те, що «винуватці» невиконання контрактів є і серед відносно невеликих господарств (6-7 тис га) та і серед агрохолдингів, які торгуються на міжнародних біржах. 

Що в цьому випадку потрібно робити? Учасники ринку (банки, юридичні фірми та трейдери) вважають, що ринок з цим впорається, хоча транзакційні витрати зростуть через втрату репутації та можливу короткострокову недовіру до форвардів, але наразі для форвардів мало альтернатив.

Я поділився декількома думками з цього приводу:

1)  Невиконання контрактів – погано для економічного зростання як сектору, так і економіки вцілому, - щодо цього було проведено багато досліджень.

2)  Яка роль держави в такій ситуації? Тут мені видаються важливими два моменти:

    a.  Наразі уряду не потрібно робити різких рухів/не втручатись, бо нічого доброго з цього не вийде. По-перше, бізнес каже, що він сам може впоратись з цією ситуацією. По-друге, уряд наразі просто не проможний адекватно реагувати на такі речі банально в силу відсутності на держслужбі відповідних кадрів, в першу чергу на рівні аналітичної підтримки. Ну і по третє, в уряду дуже поганий трек-рекорд (або послужний список) подібних кроків. Максимум, що може зараз зробити уряд – це створити майданчик для обговорення проблематики або виступити посередником між сторонами конфлікту.

    б.  Уряду потрібно працювати в довгу. Графіки демонструють, що подібні цінові аномалії – не рідкість на сировинних ринках, тому потрібно працювати над більш фундаментальними речами – такими як доступ до фінансування (запуск ринку землі, фонд гарантування кредитів) та розвиток інструментів управління ризиками (перезапуск агрострахування). Форварди наразі виконують ці дві функції, в тому числі через відсутність доступу до кредитів (для малих особливо) та агрострахування

Трішки історії. Спалах цін на початку 70х років (див Рис 1) був пов'язаний із початком масового імпорту Сов’єтами зернових, власного зерна не вистачало.







No comments:

Post a Comment