Saturday, February 6, 2021

Детінізація в АПК

(текст від 4го лютого)

Сьогодні на порядку денному Верховної ради стоїть голосування за «сімейство» законопроєктів №3131 щодо детінізації виробництва агропродукції. Їх ідея полягає в запровадження мінімального рівня податків, які мають стягнуті з гожного гектара сільгоспземель.

Про це вже багато було написано, можна просто зазирнути до мене в стрічку або до мого телеграм-каналу. Це питання набуло особливого резонансу після публікації на Deutsche Welle. Я особисто досить негативно ставлюсь до цієї ініціативи. Нещодавно ми з колегами закінчили досить розлоге дослідження по розвитку малого фермерства (за підтримки ЄС), де багато уваги приділили питанню детінізації в АПК, аналізу законопроектів №3131 та №3131д, будь-ласка, завантажуйте, знайомтеть. Сподіваюсь, що депутати ухвалять рішення виходячи із наявної аналітичної інформації та фактів, а не під тиском потужного лобі. Англійська версія дослідження тут.

Зараз буквально три речі тезово, чому мені не подобається ця ініціатива:

1)  Як і у випадку із законопроєктом №3656 про запровадження зменшеної ставки ПДВ (з 20% до 14%) на агропродукцію, тут також не має єдиної підтримки серед аграрної спільноти. Якщо у випадку ставки ПДВ відбулось протистояння трейдерів/великих та середніх виробників рослинницької продукції проти тваринників/переробників та дрібних виробників, то в данному випадку відбувається чітке протистояння між великим/середнім агробізнесом та малим фермерством

2)  Запропоновані методи боротьби із детінізацією

•  це більше поліцейські/насильницькі способи боротьби, проте сучасна фахова література стверджує про неефективність таких заходів

•  є реакцією на наслідки, але не на причини тінізації, яких доволі багато

3)  Як наслідок, за нашими розрахунками, вся Україна залишиться тільки в мінусі. Також, це стане загрозою подальшому розвиткові малого фермерства, що особливо турбує перед запровадження обігу земель сільгосппризначення цього року.

No comments:

Post a Comment