Tuesday, October 20, 2020

Ще один земельний скандал або вже не 42 млн га

 Крім послання Президента до України, іншою знаковою подією сьогодні, як на мене, стало інтерв’ю голови Держгеокадастру Романа Лещенка одразу на декількох медіа майданчиках про безлад в галузі земельних відносин і масштаби дерибану державних земель і статистичних нестиковок. Добре, насправді, що Роман про це так відкрито і сміливо говорить і піднімає багато вкрай важливих питань. Я про це робив окремий допис

Розлогі інтерв’ю вийшли на УкрПравді та Латифундисті. На Укрправді ще буде друга частина. 

Проте на фоні дуже позитивного враження про дії та заяви Романа, в мене деякі цифри не б’ються і з цього приводу «мучают смутные сомнения»:

 ☝Роман говорить про те, що з 2013 по 2019 роки по безкоштовній приватизації було приватизовано всього лише 700 тис га, в той час як з інших джерел (в тому числі через веб-скрепінг сайту Держгеокадастру) ми виявили, що тільки з 2016 по 2019 роки в держави «зникло» 1,32 млн га, на додаток до 1,7 млн га переданих Гройсманом в комунальну власність. Була стаття на УкрПравді

 Також залишається відкритим питання про долю близько 5 млн га держземель, яких недонарахувались в Держгеокадастрі. З іншого боку Роман сам говорить про те, що вони «ми зробили аудит існуючого з 2013 року електронного реєстру лише на 27%». Тобто аудит електронного реєстру ще не до кінця зроблений, проте є ще і записи до 2013 року, які ще не перенесли до електронного реєстру. Ми коли робили Моніторинг земельних відносин за 2016-17 рр, в кадастрі було зареєстровано менше ніж 20% держземель. Можливо ще можна буде побачити хоч частину з цих «зниклих/необлікованих» 5 млн га. 

Далі незрозуміла і абсолютно скандальна теза про те, що «Треба публічно сказати громадянам України, що земель сільськогосподарського призначення в Україні менше 33 млн. У нас немає 42 млн га земель». Це ще один національний скандал, як на мене. Оскільки до останнього року (до позаминулого) за формою статзвітності 6-зем та до сьогодні в Держкомстаті ми всі «знали», що у нас 42,7 млн га сільгоспземель. А зараз виходить тільки 33 млн га!!!  Куди тоді зникли ці майже 10 млн га сільгоспземель? Змінили своє цільове призначення?



No comments:

Post a Comment