Monday, April 5, 2021

Квоти на імпорт мінеральних добрив

Окружний адміністративний суд міста Києва зобов'язує ввести квоти на імпорт мінеральних добрив в Україну

Якось в нас все циклічно все виходить. Рік тому запровадили карантин і майже рік тому Мінекономіки оголосило про наміри запровадити квоти на імпорт міндобрив. Потім був місць інтенсивних дискусій, були дослідження  та круглі столи і не тільки. В результаті Мінекономіки (а саме Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі – МКМТ) вирішило 22 червня 2020 р. не запроваджувати квоти. Але групу компаній Остхем це не влаштовувало і вони подали до Окружного адміністративного суду м Києва в липні 2020 року позов про те, що МКМТ не праві і зобов'язані були запровадити квоти. Сьогодні суд виніс рішення, якими скасовує рішення МКМТ від 22 червня 2020 р., більше того, він зобов’язує МКМТ ввести квоти на імпорт мінеральних добрив в Україну.
 
Я розумію, що вітчизняним виробникам міндобрив хочеться тепличних умов, але в цілому КВОТИ – це економічне зло, ведмежа послуга самим хімікам і ВКРАЙ ПОГАНЕ РІШЕННЯ для економіки в цілому. Буквально три речі: 

1) Імпортні квоти на міндобрива - це як мінімум вищі ціни на міндобрива для сільгоспвиробників – менший попит – менше виробництво. Ланцюжок можна продовжити далі.

2) Імпортні квоти на міндобрива – ведмежа послуга для самих хіміків. Так, квоти дадуть можливість їм заробити, але ця тепла ванна розслаблює, не дає мотивації розвиватись. Буде такий настрій в галузі превалювати і надалі – можна про нею забути. Тепла ванна для нашого автомобілебудування з 99го року – яскравий тому приклад.

3) Вцілому економіка програватиме на сотні мільйонів доларів – тут презентація з попередніми цифрами. Згодом будуть оновлені цифри.

4) І я якось не зрозумів – в нас суд вже вирішує чи запроваджувати квоти чи ні?

Цікава вийшла прес-конференція щодо рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо імпортних квот на міндобрива

No comments:

Post a Comment