Friday, April 16, 2021

Про маржинальність олійного бізнесу

В продовження минулого допису про олію. Є такий усталений індикатор прибутковості в свинарстві як corn-hog ratio або співвідношення цін свинини (в живій вазі) до кукурудзи. Якщо аналогічний показник зробити для олійної галузі з нульових (співвідношення ціни на олію до ціни на насіння соняшнику), то побачимо, що маржинальність переробки олії стискається – сталий тренд донизу. Цікаве питання на дослідження – що є драйвером? Моє припущення, що тут багато є факторів. Один з ключових – експортне мито на насіння соняшнику, що зробило переробку дуже вигідною, це стимулювало нарощення переробних потужностей (так що вже не вистачає сировини для їх завантаження) і підвищення попиту на насіння соняшнику (кожен 5ий гектар в Україні засіяний соняшником, на сході та півдні взагалі – кожен 3ій), це підвищило внутрішні ціни на соняшник. Це економіка. Але ж цей тренд може визначати і політику...



No comments:

Post a Comment