Thursday, April 22, 2021

Заборона експорту на насіння соняшнику

Уряд хоче заборонити експорт насіння соняшнику з 15 травня до 30 вересня 2021 року. Це все робиться як реакція на зростання цін на олію, бо: «Зростання цін на олію соняшникову стало наслідком суттєвого зростання цін на насіння соняшнику» (з пояснювальної записки). 

По-перше, в попередньому дописі  видно, що це не так. В нас ціни – по світовому ринку, динаміка наших цін і цін в Роттердамі ідентична. Тому навряд чи закриття експорту насіння соняшнику вплине на ціни на олію.  По-друге, обмеження експорту насіння соняшнику і зараз є – 10% експортне мито, на графіку – як змінювалась ставка мита. І саме експортне мито стало в результати причиною високих внутрішніх цін на насіння соняшнику через надмірний обсяг набудованих переробних потужностей, для яких просто вже не вистачає внутрішнього насіння, див попередній допис. Тому з України експорт насіння соняшника і так прямує до нуля і на внутрішні ціни на насіння соняшнику запланована заборона на фактично нульовий експорт якогось істотного впливу теж не буде. 

Навіщо тоді це все робити, включно із момерандумом із олійниками? Ціни ще будуть і злітати і падати, а подібні кроки – поганий сигнал ринку, як на мене. Виробникам потрібно дати можливість отримати вигоду від високих цін, а от споживачам потрібно допомагати адресною продовольчою допомогою.  Цю програму потрібно розробляти та запроваджувати. Можна навіть 4 млрд грн держпідтримки аграріїв віддати на ці цілі – як запорука (стахування) від можливих дивакуватих втручань уряду в ціноутворення. Думаю для аграріїв так буде вигідніше

джерело: на основі даних USDA PSD




No comments:

Post a Comment