Saturday, May 1, 2021

Діалог із Володимиром Клименко

 Динамічним та цікавим вийшов діалог із Володимиром Георгієвичем Клименко

Коротко про що говорили:
1) Земельна реформа. Безпрецедентний фронт реформування земельних відносин, який наразі відбувається. Земельна реформа не обмежується лише одним законом про обіг, який запускає ринок за 2 місяці (з 1го липня), а «Земельний пакет» реформ налічує близько десяти законів та законопроєктів, комплексу заходів з підвищення прозорості управління земельними ресурсами та майже п’ятдесяти підзаконних актів.
2) Аграрна логістика. Непогані темпи розвитку завдяки інвестиціям. Зараз сільгоспвиробники отримують біля 70% експортної ціни проти 40% в 1999-му і ще менше в середині 90х. Але ще є куди рости, оскільки в ЄС та США цей показник (ціна сільгоспвиробника від експортної ціни) складає біля 85-90%. Один з потенційних джерел покращення – розвиток річкових перевезень.
3) Торгівельні обмеження – погана політика, бо торгівля – це драйвер розвитку. Зараз високі ціни і потрібно дати виробникам заробити, а не збивати ціни торгівельними обмеженнями. Розділити питання цін та спроможності громадян купувати. Підтримувати купівельну спроможність незаможних верств населення адресною продовольчою допомогою
4) Державна підтримка. Нам така як в ЄС підтримка не потрібна, бо це буде постріл собі в ногу. Важливіше зараз можливість чи зобовязання наближати своє законодавство та інституції в сфері санітарно та фітосанітарних заходів до європейских в рамка Угоди про асоціацію із ЄС – це запорука внутрішньох біобезпеки, поваги у міжнародних партнерів та завоювання експортних ринків. Тому краще перейматись інституціною спроможністю, укомплектованістю висококваліфікованими кадрами (із достойною зп) нашої Держпродспоживслужби, ніж роздачею 4,5 млрд грн держпідтримки.

No comments:

Post a Comment