Friday, May 14, 2021

Невже «злосні» неплатники податків переважно «із села»?

Вчора Кабмін опублікував новину про схвалення законопроекту про доволі контроверсійні зміни до ПКУ з метою «забезпечення збалансованності бюджету». Треба дочекатись самого тексту законопроекту, але добре що є презентація. Декілька рефлексій з цього приводу:

1.Знову податки/бюджет або фіскали ставляться вище інших цілей. Ну ніяк не можемо відійти від азаровщини. Дмитро Боярчук про це гарно написав  на Економравді. Податки – похідна від економіки. Навіть якщо Уряд і справді хоче підвищити податки і витрати бізнесу, ну треба це якось більш вдало формулювати, завуальованіше. А то так прямо в лоб.

2.Оцей слайд нижче з презентації Кабміну дуже турбує. 
 - Я читаю про те, що стосується ПДВ як: готуйтесь до проблем із поверненням, додатковими адміністративним кошмаром та витратами через невчасне повернення. 
- Мінімальне податкове зобов'язання з 1 га. Не можуть протягнути законопроекти 3131 та 3131д, то вирішили пхати через Уряд. І це в переддень запуску ринку землі. Зауважу, що я очікую, що від цієї норми постраждають в першу чергу малі фермери. Ось тут і дослідження і коментарі. Крім того, при запуску ринку землі малі фермери справді потребують більшої уваги, але ж не більшими податками. 
- Запровадження оподаткування земельних ділянок, які фактично використовуються без належного оформлення права власності та права користування. Наскільки я розумію, це і є ідея мінімального податкового зобов'язання. Навіщо це дублювати?

3. По цифрам якийсь дисбаланс виходить. На агропродовольчий сектор закладають біля 13 млрд грн додаткових надходжень, в той час як тільки 8 млрд грн з інших сектрів економіки. Невже всі «злосні» неплательщики податків «із села»?

4. І якось не побачив я в презентації «зусиль» Мініфіну по покращенню податкового адміністрування та підвещенню культури сплати податків – мяких форм «балансування» бюджету або того, на що саме звертає зараз увагу прогресивний світовий досвід





No comments:

Post a Comment