Friday, May 14, 2021

Освітлені дороги рятують

Всім, хто за кермом, така ситуація, певно, вкрай відома: вночі, в світлі фар відбивається знак наближення до пішохідного переходу, проїжджаєш його і мимоволі відпускаєш педаль газу і напружуєшся в очікуванні пішохідного переходу. Або коли прямуєш населеним пунктом (особливо селами), раптом на узбіччі виникає або пішохід або велосипедист/підвода без світлоповертальних елементів.

Вночі взагалі, через брак освітленості більше аварій трапляється. Є дослідження на основі даних в Нідерландах, де ризик ДТП в темну пору зростає на 17% на освітлених дорогах і аж на 145% на неосвітлених. В кількісному виразі, встановлення системи зовнішнього освітлення доріг, вулиць та пішохідних переходів зменшує кількість ДТП в темну пору доби в середньому на 35%, причому на 64% із смертельними наслідками, на майже 30% із різного ступеня травмами та на 17% - тільки із пошкодженням транспортного засобу. Зниження ДТП за участі пішоходів взагалі вражають – на більше ніж 70%.
Перевіряю цікаві проекти по мікро своїх студентів (один з яких по оцінці економічного ефекту від покращення освітлення через заміну звичайного освітлення доріг ледівським) ну і трішки занесло поритись в літературі... Цікаво, що заміна звичайного світла на ледівське зменшує к-ть ДТП вночі на 3%:) джерело фотки в коментарі




No comments:

Post a Comment