Friday, November 20, 2020

Ейджизм в держпідтримці фермерства

Ейджизм – це дискримінація за віком. Вчора Комітет з питань аграрної та земельної політики ВР рекомендував до ухвалення за основу ЗП №4046 (в коментарі) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств». В ньому є декілька потрібних речей, які врегулюють статус земель постійного користування та можливість розвитку зеленого туризму. Проте є одна річ, яка передбачає включення у законодавче поле можливості окремої програми підтримки фермерів до 35 років. Головна мотивація – що це «надасть можливість сільській молоді реалізувати свої підприємницькі ініціативи та сприяти зупиненню міграції молоді із сільських територій»

Одразу виникає запитання, хіба 36 чи 40 років – ще не молодість? Або чому 50-річний чоловік/жінка, які вирішили займатись фермерством гірші за 25 чи 35-літнього? Може краще підтримувати тих, хто повернувся в свої 55-60 років з міст в села на пенсію, подалі від міської метушні і теж хоче займатись фермерством? За нашими демографічними даними, до-речі, наскільки я пам'ятаю, очікувана середня тривалість життя тих, хто досягнув позначки 60 років (в чоловіків) – 20 років. Більше того, це свого трансфер технологій для села, оскільки, зазвичай, такі люди мають «вищий людський капітал», бо свого часу через ініціативність та інші речі втекли з села, набули досвіду в місті і тепер можуть цей досвід використати в своєму сільському періоді життя. Може краще фокусуватись на підтримці новостворених фермерів, а не на вік того, хто створює?
Хтось скаже, що це є в ЄС. Це так, але: 1) планка «молодості» там – 40 років, 2) проте все одно це не означає, що це гарна політика. Вся аграрна політика ЄС для нас приклад того, як не треба робити, за виключенням окремих елементів, писав про це тут.

No comments:

Post a Comment