Wednesday, October 14, 2020

Самогоноваріння як стимул виробляти молоко (або навпаки)

Ніколи не подумав би, але звязок, виявляється таки є. Нещодавно, був зареєстрований законопроєкт від монобільшості № 4127 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання деяких аспектів самогоноваріння та ринку молока». Цим ЗП пропонується стимулювати виробництво молока нульовим акцизним податком на виробництво:

«самогону, за умови виготовлення фізичними особами-підприємцями, зайнятими самогоноварінням, молочної продукції з розрахунку не менше 1 тонни молочної сировини на місяць та коли обсяг самогону, виготовленого такими фізичними особами-підприємцями не перевищує 100 літрів на місяць»

В пояснювальній записці законотворці переймаються негативними тенденціями на ринку молока в Україні і тому: «...Виходячи з вищезазначеного доцільним є запровадження податкових пільг для осіб зайнятих самогоноварінням, які займаються виробленням молочної продукції.»

1 тонна молочної сировини на місяць – це десь біля 2,5 корови, якщо брати середню продуктивність корів в Україні (біля 5 тис т на рік). Акциз на 100% спирт зараз біля 127 грн за літр. Ящо ж брати міцність самогону на рівні 70%, то виходить що якщо маєш 2-3 корови, то можна «зекономити» 18 тис грн. Стимул? Законодавці вважають, що так)

Жарти в сторону, але хотів би 3 речі прокоментувати з економічної точки зору:

1)      Сам принцип стимулування виготовлення та споживання алкоголю якось не дуже «трендово» в сучасному світі і зважаючи на негативні екстерналії від споживання алкоголю. Акцизний податок на те й існує, щоб зменшити споживання оковитої.

2)      Сам принцип перехресного субсидування/стимулювання в економіці – найгірший спосіб стимулювання будь-чого. Спершу через те, що ефект від цього важко виміряти.

3)      Яке виробництво молочної сировини стимулюється таким чином? Відповідь – з 2-3 коровами – це дрібнотоварне виробництво, яке і так відмирає, оскільки переробникам потрібен обєм, якість і безпечність такої сировини, чого дрібним виробикам важко забезпечити.

Про перспективи виробництва молока потрібно говорити, але окремо від самогону.

No comments:

Post a Comment