Ніколи не подумав би, але звязок, виявляється таки є. Нещодавно, був зареєстрований законопроєкт від монобільшості № 4127 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання деяких аспектів самогоноваріння та ринку молока». Цим ЗП пропонується стимулювати виробництво молока нульовим акцизним податком на виробництво:
«самогону, за умови виготовлення фізичними особами-підприємцями,
зайнятими самогоноварінням, молочної продукції з розрахунку не менше 1 тонни
молочної сировини на місяць та коли обсяг самогону, виготовленого такими фізичними
особами-підприємцями не перевищує 100 літрів на місяць»
В пояснювальній записці
законотворці переймаються негативними тенденціями на ринку молока в Україні і
тому: «...Виходячи з вищезазначеного доцільним є запровадження податкових пільг
для осіб зайнятих самогоноварінням, які займаються виробленням молочної
продукції.»
1 тонна молочної сировини на місяць – це десь біля 2,5 корови,
якщо брати середню продуктивність корів в Україні (біля 5 тис т на рік). Акциз
на 100% спирт зараз біля 127 грн за літр. Ящо ж брати міцність самогону на
рівні 70%, то виходить що якщо маєш 2-3 корови, то можна «зекономити» 18 тис
грн. Стимул? Законодавці вважають, що так)
Жарти в сторону, але хотів би 3 речі прокоментувати з
економічної точки зору:
1)
Сам принцип стимулування виготовлення та
споживання алкоголю якось не дуже «трендово» в сучасному світі і зважаючи на
негативні екстерналії від споживання алкоголю. Акцизний податок на те й існує,
щоб зменшити споживання оковитої.
2)
Сам принцип перехресного субсидування/стимулювання
в економіці – найгірший спосіб стимулювання будь-чого. Спершу через те, що
ефект від цього важко виміряти.
3)
Яке виробництво молочної сировини стимулюється
таким чином? Відповідь – з 2-3 коровами – це дрібнотоварне виробництво, яке і
так відмирає, оскільки переробникам потрібен обєм, якість і безпечність такої
сировини, чого дрібним виробикам важко забезпечити.
No comments:
Post a Comment