Tuesday, October 27, 2020

Про агрокредитування в США та Україні

В минулу пятницю мав змогу відвідати бізнес форум BRIDGES Business forum 2020, організований Аграрним Дорадчим Центром БРІДЖЕС. Крім інших цікавих презентацій та дискусій, хочу окремо зупинитись на презентації проф. Браяна Бріггемана (Канзаського державного університету, США) про аграрне кредитування в США та дякими коментарями щодо агрокредитування в Україні

Багато цікавинок та деталей - в презентації, тут я хотів би виділити важливе:

1️⃣В США кредитуванням займається багато інституцій, це: 

- банківський сектор,  

- Фермерська кредитна система (фінансований державою фінансовий кооператив), 

- кредитні спілки, 

- постачальники матеріально-технічних ресурсів та інші. 

Графіки нижче демонструють структуру кредитування за кредиторами в 2018 році та динаміку боргу аграрного бізнесу в США. В 2020 році ринок кредитування агробізнесу складає 434 млрд дол США або майже $1190/га. Для порівняння, в Україні наразі лише 67,5 млрд грн або грубо 2,4 млрд дол США (в 200 разів!!! менше ніж в США). 

2️⃣По структурі кредитів (по забезпеченню, див нижче) він розподілений майже порівну між кредитами, які видаються на основі доходності ведення агробізнесу (non-real estate), та  під заставу сільгоспземлі (real-estate debt). Як бачимо, під заставу землі (real-estate debt)  в 2020 році було 280 млрд дол США або 770 дол США на 1 га сільгоспземель. В нас же кредитування під заставу сільгоспземлі фактично дорівнює нулю і все завдяки майже 20-річному мораторію на купівлю-продаж земель сільгосппризначення. Дивно, насправді, що за такого стану з кредитуванням галузі по продуктивності ми відстаємо від США лише в 2-3 рази:)







No comments:

Post a Comment